Friday, May 25, 2012

Java teknolojileri, JSP, Hibernate, ORM


Java EE (Java Enterprise Edition, eski adıyla J2EE), özellikle büyük çaplı projelerin ihtiyaçları için geliştirilmiş Java teknolojilerinin bütünün oluşturduğu çerçevenin ve standardın ismidir. Java EE servislerini sunan yazılımlara Uygulama sunucusu denir. Java EE’yi oluşturan teknolojilerin bir kısmı aşağıda sıralanmıştır:
  • EJB (Enterprise Java Beans – İşe yönelik yeniden kullanılabilir Java elemanları)
  • JAAS (Java Authentication and Authorisation Service – Java kimlik denetimi ve yetkileme servisi
  • JCA (Java Connector Architecture – Java bağlayıcı mimarisi)
  • JCE (Java Crypto Extensions – Java şifreleme uzantıları)
  • JDBC(Java Database Connectivity – Java veritabanı bağlanabilirliği)
  • JNDI (Java Naming and Directory Services – Java isimlendirme ve adresleme servisleri)
  • JMS (Java Message Service – Java Mesaj Servisi)
  • JSP (Java Server Pages – Java sunucu sayfaları)
  • JTA (Java Transaction API – Java işlem ‘uygulama programlayıcı arayüzü’)
Ben kendi yazılarımda JSP,Java Servlet ve EJB'ye değineceğm.
İlk olarak JSP ile başlayalım,

Web uygulamaları oluşturmak için kullanılabilecek ve dinamik içerik oluşturan birçok uygulama bulunmasına karşın bugün bu iş için en çok dikkat çeken teknoloji Java Server Pages teknolojisidir. JSP diğer teknolojilerden farklı olarak çapraz platform ve çapraz uygulama sunucusu imkanlarından faydalanmaktadır.
JSP sayfaları genellikle
  • Statik HTML ve XML bileşenlerinden
  • Özel JSP etiketlerinden
  • Ve opsiyonel olarak scriptlet adı verilen Java programlama dili kod parçacıklarından oluşmaktadır
Scriptlet nedir peki ? .jsp uzantılı sayfalarımızda java kodlarını içine alan taglar( <%..%> ), bu taglar arasına yazılabilecek herhangi java koduna scriptlet diyebiliriz.
Servlet ve JSP farkı :

JSP spesifikasyonu Java Servlet API üzerine kurulmuş bir uzantıdır fakat Servlet ve JSP teknolojileri arasında belirgin farklar bulunmaktadır. İmplementasyonlarında programlama profesyonelliği gerektiren Servletlerin tersine JSP daha geniş bir uygulama programcısı kitlesine hitap etmektedir. Sadece geliştiriciler tarafından kullanılmakla kalmayıp aynı zamanda web dizayncıları tarafından da kullanılabilinmekte ve böylelikle geliştirme yaşam döngüsünde daha direkt bir rol oynamaktadır.
JSP nin diğer bir avantajı teknoloji tarafından sunulan içeriğin prezentasyon tarafından ayrılmasıdır çünkü JSP Java Beans bileşen teknolojisi ve EJB teknolojisine dayalı yeniden kullanılabilir bileşenler içermektedir.


İşlevsel JSP kodları yazıp test edebilmek için Apache grubunun sunduğu Tomcat uygulama sunucusunu kullanacağım.

Servlet ise Java teknolojisinin CGI programlamaya verdiği cevaptır. Web sunucu üzerinde çalışan ve web sayfası üreten programlardır. Çalışırken web sayfası üretmek çok yararlıdır ve pek çok sebebi vardır.
  • Kullanıcı tarafından gönderilen datalar üzerine oluşturulan web sayfalarıdır. Örnek olarak : arama motorlarının sonuç sayfası bu yöntemle oluşturulur ve aynı zamanda e-ticaret için siparişleri alan program parçacıklarıdır, Yani kullanıcı aslında jsp sayfasını görür orada herhangi bir action yarattığında arka tarafta servlet'ler çalışır.
  • Veri sık sık değişir.Örnek olarak hava raporu yada haber sayfasındaki başlıklar dinamik olarak üretilmelidir yada güncellenmişse sayfanın eski halini üretmelidir.
  • Web sayfası birleşik veritabanı veya diğer kaynaklardan bilgileri kullanır.Örnek olarak: bunu bir döviz bürosu olarak kullanabiliriz, her an kur fiyatları değişmesi durumunda sürekli güncellenmesi gibi.
Bir sonraki yazımda java web sunucularından kısaca bahsederek Tomcat kurulumuna geçeceğim görüşmek üzere :)

No comments:

Post a Comment

How can we use svg file as a icon of v-btn (vuetify button) ?

<template>   <v-btn>     <CustomIcon />     Click me   </v-btn> </template> <script> // Import your SVG ...