Friday, May 25, 2012

Java Web sunucuları


     Web sunucuları arasında en çok kullanılanı (%55-%60 arasında), birçoğunuzun da tanıdığı ve open source bir yazılım olan Apache. Uygulama sunucuları arasında da bu ekolü izleyen ve en popüler open source olanı JBoss. Daha sonraki iki tanesi ise, bu pazarda en büyük payı elinde bulunduran BEA WebLogic ve onu uzak ara takip eden IBM WebSphere. Ben, son iki uygulama sunucusu ticari projelerde daha çok kullanılıyor.

Tomcat
Tomcat , Servlet barındırıcı ( container ) ve  Java sunucu sayfası (Java Server Page ) uygulama programıdır . 


Servlet container'ları kabaca iki kısımda ele alabiliriz .

Stand-Alone Servlet container :

Bunlar web sunucuların önemli bir kısmını oluştururlar .Tek bir program vardır ve gelen tüm istekleri karşılar . Servlet barındırıcı ( container ) tek başına da kullanılabilir ama statik sayfalardaki performansı asla popüler web sunucular kadar iyi olamaz . Tomcat tarafından kullanılan default moddur .

Inprocess Servlet container:

Java barındırıcı ( container ) uygulaması ve web sunucu eklentileri ( plug-in ) birleşimi olan servlet barındırıcılardır .Web sunucu eklentisi , web sunucunun adres uzayında bir Java Sanal Makinesi açar ve Java Barındırıcının çalışmasını sağlar . Bir in-process barındırıcı çoklu-çoğullama ( multi-thread ) tek işlemcili sunucular için uygundur ve çok iyi performans sağlamaktadır fakat sağlamlık konusunda sınırlamalar vardır .

Tomcat stand-alone container gibi çalışabilir veya populer bir web server'a bağlanmış olarak kullanılabilir .

JBoss
JBoss 100% Java ile yazılmış ve J2EE'ye uygun olarak geliştirilmiş open source bir uygulama sunucusu. 500'den fazla yazılım mühendisi, dunyanın dört bir köşesinde, JBoss'u en iyi uygulama sunucusu yapmak için çalışıyorlar. Günde, ortalama, 1500 yüklemeyle en hızlı gelişen ve en çok rağbet gören uygulama sunucuları arasında.

BEA WebLogic
J2EE Uygulama Sunucusu pazarında en büyük payı elinde bulunduran şirket hiç kuşkusuz BEA. Çok akıllıca bir strateji ile hareket ederek, uygulama sunucuları yeni yeni tanınmaya başladığı zamanlarda, kullanım haklarını 30 gün ile sınırlayaran versyonlarını piyasaya sürdüler. İki sene önce, ortada çok fazla uygulama sunucusu olmadığı için ve tüm uygulama mühendisleri çalışan bir örnek yaratmaya can attiklari için, WebLogic'in 30 günlük bedava versyonunu yüklediler. Bu da, WebLogic'in kullanımını çok hızlı bir şekilde arttırdı.
Şu anda, JBoss ile beraber, yenilikleri en hızlı takip eden ekip BEA'nın WebLogic ekibi.
Tabii ki çabuk yazılım geliştirmek bugünün pazarlarının ilk şartı. WebLogic, WebGain Studio ve Visual Studio ile sıkı ilişkide. En çok kullanılan Java editör'u Borland JBuilder de WebLogic'le direkt çalışmayı sağlıyor. Bu ürünleri kullanarak, yazılım geliştirme zamanınızı kısaltabilirsiniz. Zaman alan ve angarya haline gelen birçok küçük görev, bu ürünler sayesinde otamatik oluyor.

Saf html kodlarından oluşmuş bir internet sayfasını, hiçbir yazılıma ihtiyaç duymadan tarayıcılarda görüntülemek mümkündür. Ama php, asp, java gibi programlama dilleri ile oluşturulmuş sayfalar sunucu (server) dediğimiz yazılımlara ihtiyaç duyarlar. İşte Tomcat de bir sunucu yazılımıdır.

Web programlamada büyük çoğunlukla php dili kullanıldığı için, apache sunucusu çoğu kişi tarafından duyulmuştur. Tomcat de java sunucusudur. Java ile geliştirdiğiniz web uygulamalarını görüntüleyebilmek için bilgisayarınızda Apache Tomcat server ayarları yapılmış bir şekilde bulunmalıdır.

No comments:

Post a Comment

How can we use svg file as a icon of v-btn (vuetify button) ?

<template>   <v-btn>     <CustomIcon />     Click me   </v-btn> </template> <script> // Import your SVG ...